A mai piacon lévő gyertyák három alapanyagból készülnek:

  • paraffinviasz,
  • méhviasz,
  • növényi viaszok, mint pl szójaviasz, pálmaviasz, vagy akár a repce- és a kókuszviasz.

Paraffinviasz: A leggyakoribb és sajnos a legnépszerűbb a szintetizált viasz. A paraffin ára mindössze töredéke a méhviasznak, így a gyertyagyártók hamar elkezdték elegyíteni a méhviasszal és elérni, hogy a méhviasz gyertya is 90%-ban paraffinból álljon. A paraffin mérgező anyag, kőolajszármazék, a petróleum mellékterméke. Gyertyának, ha nem marad fehér, befestik vegyi festékekkel, illatosítják szintetikus, petrolkémiai illóolajokkal. A maradékot pedig veszélyes hulladék megsemmisítőben kell ártalmatlanítani. Az elégő paraffin egészségkárosító hatása hosszú ideje ismert. A gyertyák égetésekor toluol, benzol és ketonok kerülnek levegőbe. Ráadásul a ma igencsak közkedvelt mécsesek cink és ólom tartalmú tégelyekben kerülnek forgalomba, amik hevítésre nehézfémeket párologtatnak a levegőbe.

Méhviasz: sokkal drágább a paraffinnál és drágább a hidrogénezett növényi zsíroknál is. A tiszta méhviasz azonban tényleg "természetes", a méhek ebben tárolják a mézet, így ezt nem szükséges kémiailag módosítani, hogy gyertyakészítésre alkalmas legyen. Nem csöpög, ezért pedig tárolásához, égetéséhez semmiféle fém nem szükséges.

Növényi viaszok: ma egyre nagyobb teret hódítanak a növényi viaszokból készült egészséges gyertyák.

De akkor miért nem az oly népszerű és olcsóbb szójaviaszt választottuk? Mert ebben is a környezettudatosságra törekedtünk. Nem is gondolunk bele, milyen "káros" kapcsolat mutatható ki az Európai Unió nagyüzemi gazdálkodásai és Dél-Amerika esőerdők csökkenése között, pedig a klímaváltozáshoz, a vadvilág pusztulásához, az erdőirtáshoz, az őslakosok földjükről való elűzetéséhez nagymértékben járulnak hozzá a szójaültetvények, amely terménynek Európa a legnagyobb importőre. A szójatermesztés velejárója a fokozott növényvédőszer-használat mellett a talaj termőképességének csökkenése, az üvegházhatás növekedése, a helyi közösségek emberi jogainak sárba tiprása, a családi gazdaságok számának csökkenése. Ezek mind olyan tényezők, amelyek folyamatosan ráirányítják a közvélemény figyelmét a trópusi esőerdők állapotára.

A repcét pedig a világ szinte minden földrészén termesztik, nálunk Európában is.

                                                                                         Miért fakanóc? 

Mert igazán egyedivé és vonzóvá varázsolja a gyertyánkat! Modern, letisztult külsőt kölcsönöz neki, és különleges lágy sustorgással ég, szikrázik, mint egy kis kandalló, még meghittebbé téve a hangulatot. Előnye ezen kívül még, hogy a fából készült kanóc nagyobb viaszmedencét olvaszt fel, a teljesen olvadt viaszmedencéből pedig, aminek a hőfoka még pont megfelelő az olajnak, egyenletesen tud elpárologni az illóolaj, így gyertyád még a sokadik gyújtás után is illatos lesz. A fakanóc nem gombásodik, és kevés szén-dioxid-felhalmozódással ég.

                                                                 Mennyi a hosszú égési idő? 

  A 200 ml kiszerelésnél kb. 50 órát élvezheted gyertyád illatát. A viasz élettartamát meghosszabbíthatod, ha az elégett fakanócot visszacsíped, hogy ne legen 5 mm-nél hosszabb. 

TIPP: A gyertyát mindig minimum addig égesd, míg a gyertyaviasz a szélekig felolvad!

Mi legyen az üvegekkel, betontégellyel ha kiürült?

Üvegeink és a tégelyek ha elégett a gyertyád, meleg szappanos vízzel történő elmosás után továbbra is lakásod, teraszod díszei lehetnek apróságaid tartójaként újrahasznosítva, vagy akár mini növényeket is ültethetsz beléjük. De mi szívesen újra is töltjük Neked kedvenc illatodban!