A mai piacon lévő gyertyák három alapanyagból készülnek:

 • paraffinviasz,
 • méhviasz,
 • növényi viaszok, mint pl szójaviasz, pálmaviasz, vagy akár a repce- és a kókuszviasz.

Paraffinviasz: A leggyakoribb és sajnos a legnépszerűbb a szintetizált viasz. A paraffin ára mindössze töredéke a méhviasznak, így a gyertyagyártók hamar elkezdték elegyíteni a méhviasszal és elérni, hogy a méhviasz gyertya is 90%-ban paraffinból álljon. A paraffin mérgező anyag, kőolajszármazék, a petróleum mellékterméke. Gyertyának, ha nem marad fehér, befestik vegyi festékekkel, illatosítják szintetikus, petrolkémiai illóolajokkal. A maradékot pedig veszélyes hulladék megsemmisítőben kell ártalmatlanítani. Az elégő paraffin egészségkárosító hatása hosszú ideje ismert. A gyertyák égetésekor toluol, benzol és ketonok kerülnek levegőbe. Ráadásul a ma igencsak közkedvelt mécsesek cink és ólom tartalmú tégelyekben kerülnek forgalomba, amik hevítésre nehézfémeket párologtatnak a levegőbe.

Méhviasz: sokkal drágább a paraffinnál és drágább a hidrogénezett növényi zsíroknál is. A tiszta méhviasz azonban tényleg "természetes", a méhek ebben tárolják a mézet, így ezt nem szükséges kémiailag módosítani, hogy gyertyakészítésre alkalmas legyen. Nem csöpög, ezért pedig tárolásához, égetéséhez semmiféle fém nem szükséges.

Növényi viaszok: ma egyre nagyobb teret hódítanak a növényi viaszokból készült egészséges gyertyák.

De akkor miért nem az oly népszerű és olcsóbb szójaviaszt választottam? Mert ebben is a környezettudatosságra törekszem. Nem is gondolunk bele, milyen "káros" kapcsolat mutatható ki az Európai Unió nagyüzemi gazdálkodásai és Dél-Amerika esőerdők csökkenése között, pedig a klímaváltozáshoz, a vadvilág pusztulásához, az erdőirtáshoz, az őslakosok földjükről való elűzetéséhez nagymértékben járulnak hozzá a szójaültetvények, amely terménynek Európa a legnagyobb importőre. A szójatermesztés velejárója a fokozott növény védőszer-használat mellett a talaj termőképességének csökkenése, az üvegházhatás növekedése, a helyi közösségek emberi jogainak sárba tiprása, a családi gazdaságok számának csökkenése. Ezek mind olyan tényezők, amelyek folyamatosan ráirányítják a közvélemény figyelmét a trópusi esőerdők állapotára.

A repcét pedig a világ szinte minden földrészén termesztik, nálunk Európában is bőségesen megtalálható.

A REPCEVIASZ ELŐNYE A KÖRNYEZET SZEMPONTJÁBÓL

 • Európában termesztik, így kevesebb a szállítási költség, és kisebb a szénmonoxid kibocsájtás
 • Segít a méheknek
 • Védi a talajt
 • Nem veszélyes sem a háziállatokra, sem a vadon élő állatokra
 • 100% növényi, biológiailag lebomló alapanyag
 • GMO mentes, azaz nem génmódosított
 • Állatkísérletektől mentes
 • Korommentesen ég
 • Égés során nincs toxikus anyag felszabadulás

                                                                        Miért fakanóc?                 

Mert igazán egyedivé és vonzóvá varázsolja a gyertyáimat! Modern, letisztult külsőt kölcsönöz, és különleges lágy sustorgással ég, szikrázik, mint egy kis kandalló, még meghittebbé téve a hangulatot. Előnye ezen kívül még, hogy a fából készült kanóc nagyobb viaszmedencét olvaszt fel, a teljesen olvadt viaszmedencéből pedig - aminek a hőfoka még pont megfelelő az olajnak - egyenletesen tud elpárologni az illóolaj, így gyertyák még a sokadik gyújtás után is illatoznak. A fakanóc ráadásul nem gombásodik, és kevés szén-dioxid-felhalmozódással ég.

                                                                 Mennyi a hosszú égési idő? 

  A repceviasz lassan ég, így a 200 ml kiszerelésű gyertya kb. 50 órát tart ki, ennyi ideig élvezheted gyertyád illatát a viasz kiváló illatmegtartó képessége miatt. 

A viasz élettartamát meghosszabbíthatod, ha az elégett fakanócot visszacsíped, hogy ne legen 0,5-1 cm-nél hosszabb.
TIPP: a gyertyát mindig minimum addig égesd, míg a gyertyaviasz a szélekig felolvad, ne keletkezhessen kráter a közepén!

Mi legyen az üvegeddel ha kiürült?

Az üvegek és a tégelyek ha elégett a gyertyád, meleg szappanos vízzel történő elmosás után továbbra is lakásod, teraszod díszei lehetnek apróságaid tartójaként újrahasznosítva, vagy akár mini növényeket is ültethetsz beléjük. 
De újra is töltöm Neked kedvenc illatodban!